notícies

Empreses associades = èxit

24/11/2014

En la consolidació i creixement d'un sector econòmic hi intervenen molts elements, però no hi ha dubte que el treball conjunt de les empreses que l'integren és un factor d'èxit essencial. L'Acellec ha superat aquest any, per primera vegada, la xifra de 50 empreses associades. I no és casual que sigui justament ara quan s'aconsegueixen èxits rellevants com l'exempció d'IVA en els menjadors escolars, la inclusió de l'oferta empresarial de lleure educatiu en els canals de difusió de la Generalitat o la creació d'un grup de treball compartit amb altres patronals i la Generalitat per millorar la contractació pública. Tot això només és possible gràcies a l'esforç compartit i a la possibilitat de presentar-nos davant de l'administració amb una veu única i forta. Una associació patronal com la nostra té sentit perquè aglutina el treball d'empreses que no tenen altre suport o defensa que el seu propi esforç. I és per això que ens cal continuar per aquest camí: creixent i millorant la qualitat.

L'últim dia de novembre es va publicar al BOE la llei de reforma fiscal que certifica de manera inapelable que els serveis de menjador escolar i els acolliments fora d'horari lectiu estan exempts d'IVA. Aquesta reforma, aconseguida finalment amb la complicitat dels grups parlamentaris, ha sigut possible només gràcies a la feina persistent i rigorosa de la nostra organització patronal. És un bon exemple de la utilitat del treball conjunt de les empreses que constitueixen el sector. Si totes les empreses associades a l'Acellec no haguessin apel·lat conjuntament a totes les instàncies possibles (Parlament de Catalunya, Ministeris d'Hisenda i d'Educació, Comissió Europea i organitzacions socials) aquesta fita hauria estat impossible.

Des de l'estiu passat, les activitats i serveis de lleure educatiu en periode de vacances que gestionen les empreses del sector s'inclouen també en les campanyes de difusió que fa el Govern de la Generalitat a través de la Direcció General de Joventut. Aquesta fita, que podria semblar molt simple, s'ha aconseguit només després d'anys de reivindicació de l'Acellec, que denunciava l'evident discriminació que suposava que els recursos públics excloguessin de la difusió de l'oferta de lleure els serveis que presta el món de l'empresa. Els casals d'estiu que gestionen les nostres empreses per iniciativa pròpia o per encàrrec d'ajuntaments o altres organitzacions i les colònies d'estiu que majoritàriament són organitzades pels nostres associats estan des d'aquest any a l'abast de la ciutadania per mitjans públics gràcies, altre cop, a la persistència de l'Acellec.

Durant 2014 el sector empresarial que gestiona la majoria de serveis públics del pais en l'àmbit del lleure educatiu i de la cultura de proximitat, participa en comissions o grups de treball conjunts amb l'administració per vetllar per la qualitat de la contractació pública. Els representants de l'Acellec participen, d'una banda, en la Comissió Mixta de Contractació Responsable de l'Ajuntament de Barcelona i, d'una altra, en el Grup de Treball per a la Millora de la Contractació Pública en els Serveis a la Persona, d'acord amb la Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Per primera vegada, per tant, la veu de les empreses del sector de lleure educatiu i sociocultural arriba de manera directa i sense intermediaris a l'administració per parlar de contractació pública.

Formar part de l'Acellec és avui una garantia de treball professional, de defensa de l'àmbit empresarial en el nostre sector d'activitat, i de corresponsabilització en la defensa dels nostres interessos compartits. I no només això: les reivindicacions i projectes que impulsem, més enllà d'afavorir l'activitat econòmica, suposen la defensa de drets socials i de millores evidents en el benestar i servei a la ciutadania.

Totes les empreses del sector del lleure educatiu i la cultura de proximitat, des dels empresaris unipersonals o autònoms, fins a les empreses de dimensió mitjana, passant per totes les formes jurídiques i tamanys, poden trobar en l'Acellec raons i arguments per treballar plegades. Més enllà dels serveis que presta l'organització (que són rellevants i ben útils), associar-se és avui una necessitat per prestigiar socialment la nostra activitat, per promoure la qualitat en la prestació de serveis i per defensar els interessos compartitats i els drets socials que van lligats al nostre àmbit d'intervenció.