notícies

L'Escola EFA: la nova referència en formació professionalitzadora i de qualitat

06/06/2014

Després de sis anys d'existència, ja podem afirmar que l'Escola Efa s'ha consolidat com el referent formatiu del sector professional del lleure educatiu i la cultura de proximitat. Gairebé 2000 alumnes van passar el 2013 per l'escola amb un centenar d'accions formatives que van recórrer àmpliament totes les especialitats del sector. I les xifres de 2014 permeten augurar un creixement que no serà inferior al 20%. Com a mostra, la programació intensiva de cursos d'aquest estiu, que agrupa un munt de propostes de formació en lleure educatiu per aprofitar el període de vacances per actualitzar coneixements i capacitació dels professionals.

A finals de 2012 l'Escola EFA va renovar completament el seu catàleg de formació i en va ampliar els continguts per abastar el gran ventall de disciplines i coneixements en què es fonamenten els serveis que presten les empreses del sector. De fet, no hi ha des de l'àmbit privat cap oferta formativa estable que recorri tots els extrems del lleure educatiu i sociocultural, amb atenció específica per a la gestió cultural, la dinamització sociocultural, la introducció artística, especialització per a professionals de colònies, treball de la comunicació adaptada al lleure i l'oci, i desenvolupament empresarial per a petites i mitjanes empreses d'aquest àmbit. L'Escola EFA, per tant, cobreix amb la seva actuació una mancança remarcable del sector.

L'actuació formativa de l'Escola Efa se centra en dues idees bàsiques. D'una banda, la promoció de la professionalització en la prestació de serveis. Tant el lleure educatiu com la cultura de proximitat són avui dues necessitats socials a les quals hom no pot renunciar i, més que una opció presa per determinat tipus de població, constitueixen drets que cal cobrir i assegurar amb la màxima eficàcia possible. És per això que la professionalitat és una component imprescindible si es vol garantir la prestació d'aquests serveis per al comú de la ciutadania, incloent tota mena de territoris, realitats socials i circumstàncies personals. Sense refusar ni menystenir les opcions de voluntariat, cal, per damunt de tot, garantir professionalitat.

La segona premissa sobre la que treballa de manera inexcusable l'Escola Efa és la qualitat. Res no justifica la prestació de serveis amb mètodes dubtosos o imprecisos, i cap ciutadà no ha de percebre ni patir desatenció en la prestació dels serveis als quals té dret. Mantenir i garantir nivells mínims de qualitat implica, entre d'altres qüestions, disposar de professionals formats adequadament, amb nivells d'exigència màxims, i sense concessions. És així com professionalitat i qualitat són dos elements que han d'anar necessàriament junts. Aquesta filosofia, que impregna tota l'actuació de l'Acellec, es promou i s'impulsa també des de totes les accions formatives de l'Escola Efa.

2013 ha estat el primer any sencer d'aplicació completa del catàleg de serveis formatius de l'Acellec segons els criteris descrits. És vigent fins a l'estiu de 2014, i s'actualitzarà i renovarà a partir de la tardor de 2014. S'estructura en 10 àrees formatives:

- Cultura de proximitat
- Expressió artísttica
- Serveis a la joventut
- Serveis escolars
- Tècniques de dinamització
- Esport educatiu
- Medi ambient
- Salut, seguretat i prevenció
- Comunicació i màrqueting
- Gestió d'empreses

El catàleg, a més, inclou les següents línies de serveis:

- Coaching
- Serveis al sistema educatiu
- Consultoria en formació
- Finançament de la formació

Podeu trobar el catàleg complet en aquest enllaç.

Per a l'estiu 2014, l'Escola Efa ha preparat un grup de formacions intensives dedicades específicament a la formació en lleure educatiu. Us podeu posar al dia de les darreres novetats en aquest enllaç.