notícies

El Pla de Garantia Juvenil, en marxa el 2015

29/12/2014

El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat ha anunciat la posada en marxa del Pla de Garantia Juvenil, amb diverses iniciatives per combatre l'atur juvenil, que inclouen mesures de suport a les empreses per contractar joves que compleixin els requisits previstos al programa. El pla dissenyat per la Generalitat desplega a Catalunya una iniciativa de la Unió Europea, i ho fa a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), però amb la implicació de diversos departaments o àrees del govern català.

En essència, la iniciativa europea disposa recursos per tal que els joves inscrits al pla rebin en el termini de quatre mesos una oferta de treball, de pràctiques en empreses o de formació. En poden formar part tots els joves d'entre 16 i 25 anys que no tinguin feina i que no s'estiguin formant. No cal que estiguin prèviament inscrits al SOC, i l'edat s'amplia fins als 30 anys en el cas dels joves que tenen un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

Per impulsar el pla, entre d'altres mesures, el Govern destinarà gairebé dos milions i mig d'euros per crear a partir de 2015 una xarxa de 76 impulsors de la Garantia Juvenil arreu del territori català. Durant el primer trimestre de l'any es farà pública una convocatòria de subvencions del SOC per ajudar a la contractació dels impulsors, que seran també joves que reuneixin els requisits especificats, i a la qual podran optar totes les entitats locals que disposin d'un Punt d'Informació Juvenil o d'una Oficina Jove de la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil o que, senzillament, puguin habilitar un espai per tal que els impulsors desenvolupin la seva tasca.

A banda dels serveis directes als joves, el pla disposa de diverses bonificacions per a les empreses que poden arribar fins al 100% de les seves cotitzacions socials, si contracten joves inclosos en el programa. Aquestes bonificacions són acumulables i compatibles amb altres ajuts que es puguin obtenir a través dels programes de subvenció habituals del SOC. Hi ha, en concret, quatre tipus de bonificacions possibles. Són les que s'adrecen a la contractació indefinida, també coneguda com a Tarifa Jove, el contracte per la Formació i l'Aprenentatge, el contractre en Pràctiques i el contracte a temps parcial amb vinculació formativa. Per poder accedir a aquests suports empresarials, el SOC facilita amb un cercador la selecció de joves inscrits a la Garantia Juvenil o, en el sentit invers, ajuda a comprobar si un jove seleccionat per a ser contractat per una empresa s'ha inscrit prèviament a la Garantia Juvenil. Tota aquesta informació es pot ampliar i dur a la pràctica a través del nou espai web Garantia Juvenil. Ara i aquí, específicament en l'àrea dedicada a les empreses.