Fem empresa, eduquem i generem cultura


L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) agrupa més de cent empreses que presten serveis en l’àmbit del lleure educatiu i la cultura de proximitat. És l’associació patronal de referència en el sector i des que es va crear, l’any 2001, ha esdevingut interlocutora de l’administració i dels diferents agents socials que tenen a veure amb el seu àmbit d’actuació.

L’activitat econòmica de les empreses associades s’estructura en tres subsectors: els serveis educatius, les colònies i la cultura de proximitat. Els tres tenen en comú el caràcter educatiu de la seva actuació i la incidència en el món de la cultura, des del treball de proximitat amb els ciutadans.

L’Acellec representa i presta serveis a un sector d’activitat empresarial remarcable. Prop de 150 milions d’euros de facturació anual, 19.000 contractacions laborals l’any, 8.000 llocs de treball estables de mitjana, 150.000 menus diaris en menjadors escolars, 420.000 estades anuals en cases de colònies, 315 projectes culturals cada any, 20.000 usuaris setmanals en serveis a la joventut, serveis en 510 centres escolars d’infantil, primària i secundària, 90 activitats educatives a l’estiu, 40.000 usuaris setmanals en centres culturals, 45 cases de colònies de gestió pròpia....

Amb la seva feina, l’Acellec demostra diàriament que és possible fer empresa i educar al mateix temps, que la rendibilitat social i la rendibilitat econòmica són compatibles, que es pot contribuir al benestar dels ciutadans i promoure a l’hora l’activitat econòmica, i que l’educació i la cultura poden esdevenir sectors estratègics per al desenvolupament del país.

Al costat de les sigles de l’Acellec es desplega també la Fundació Catalana del Lleure Educatiu i Sociocultural i l’Escola Efa, dos instruments que complementen i allarguen l’abast i els resultats de l’associació patronal. Gràcies aquesta estructura, les empreses associades reben serveis formatius, d’assessorament i consultoria, veuen representats els seus interessos davant de l’administració, milloren la seva visibilitat pública, posen en valor la seva feina de responsabilitat social i cooperen entre elles.