notícies

Empreses i entitats de colònies xifren les pèrdues per la Covid en més de 50 milions d’euros i estimen que calen 80 milions en ajuts per rescatar el sector

29/12/2020

Les tres organitzacions patronals del sector han elaborat un estudi per avaluar l’impacte que ha tingut el Covid sobre aquesta activitat econòmica. L’activitat de les empreses del sector ha caigut en un 90%, el que ha provocat una davallada del volum de facturació de l’entorn dels 210 milions d’euros. La caiguda del sector implicaria una pèrdua essencial per al model eductiu i pedagògic català, i per a les dinàmiques econòmiques dels entorns locals i rurals

Les tres organitzacions patronals que representen la pràctica totalitat del sector de colònies a Catalunya xifren les pèrdues provocades per la pandèmia de Covid19 en més de 50 milions d’euros i demanen a les administracions l’aprovació urgent d’un paquet de mesures per compensar aquestes pèrdues, amb previsió d’ampliar-lo els propers mesos en cas que les cases de colònies no puguin tornar a obrir a la primavera. Reclamen, doncs, una injecció d’entre 50 i 80 milions d’euros per compensar les pèrdues generades pel tancament i les restriccions imposades durant la crisi sanitària.

Els ajuts que s’ha concedit fins al moment, tot i que són ben rebuts i agraïts, amb prou feines superen el 5% de l’estimació de pèrdues, i el sector considera, per tant, que són del tot insuficients.

 

L’informe elaborat per les tres entitats conclou que si no es reverteix l’actual situació es posarà en perill de manera imminent un sector essencial per al model educatiu català, que aporta valor afegit al sistema de formació reglada i ha esdevingut al llarg dels anys un pilar bàsic per als processos de creixement i aprenentatge d’infants i joves. El sector és, al mateix temps, un motor econòmic per als entorns locals, dinamitzador del medi rural i nínxol d’ocupació per a més de 4.000 treballadors, molt majoritàriament joves i dones de mitjana edat, franges de població especialment afectades per l’atur.

 

L’estudi estima que des del mes de març passat, quan va esclatar la pandèmia de Covid19, l’activitat de les cases de colònies, albergs, granges escola i aules de natura ha caigut al voltant del 90%, fet que s’ha traduït en una pèrdua del volum de negoci xifrada en més de 210 milions d’euros. I és que al tancament total de la primavera s’hi ha afegit una temporada d’estiu molt fluixa a causa de les restriccions que impedien la mobilitat de grups i estrangers i una tardor marcada per la complexitat de la reobertura de les escoles, el temor als rebrots i la gran dificultat per fer sortides des dels centres. La temporada d’hivern està sent pràcticament inexistent per les restriccions d’activitat i limitacions de la mobilitat. A més, el treball alerta que aquesta pèrdua de volum de negoci pot ser encara molt superior si, com es tem, durant la propera primavera no es reactiva l’activitat amb certa normalitat.

 

4.000 llocs de treball en perill

Si la situació no es reverteix i no hi ha ajudes complementàries, moltes organitzacions del sector no podran superar un altre any amb la pèrdua del 50 o el 60% del volum de negoci que suposa la temporada de primavera. Aquest risc real de tancament pot arrossegar els 4.000 llocs de treball estable del sector i comprometre el futur a curt i mitjà termini d’un model pedagògic amb fortes implicacions socials, vinculat inequívocament al dret a l’educació.

 

Injecció urgent de 50 milions d’euros

L’estudi conclou que el sector de les instal·lacions juvenils requereix una primera ajuda urgent i immediata d’entre 50 i 55 milions d’euros per compensar les pèrdues generades fins ara. En funció de com evolucioni la pandèmia a principis de 2021 la situació podria agreujar-se, fent necessari un segon paquet d’ajudes d’entre 25 i 30 milions d’euros més per compensar la pèrdua de l’activitat durant la primavera de l’any vinent.

 

Consulteu l'estudi

Consulteu l'estudi complert amb totes les dades i tota la informació clicant aquest enllaç.