notícies

El Síndic de Greuges també defensa que les activitats de lleure i extraescolars són segures

08/01/2021

L’Acellec aplaudeix la petició de la Sindicatura de Greuges que demana revisar la suspensió de les activitats de extraescolars i esportives per a infants i adolescents i que es garanteixi el dret a l’educació i el lleure.

L’Acellec celebra que noves veus defensin que les activitats de lleure i les extraescolars són segures, malgrat la situació de pandèmia actual. En aquest sentit, el Síndic de Greuges ha fet públic un comunicat aquest divendres en què defensa que s’ha de revisar la suspensió de les activitats extraescolars i esportives per a infants i adolescents en garantia del dret a l’educació i el lleure. El Síndic entén que la decisió del Govern s’adopta “sense tenir en compte els resultats de les investigacions científiques que constaten que els menors d’edat són molt poc transmissors del SARS-CoV-2 ni les dades de transmissibilitat en l’entorn escolar o la transcendència del dret al lleure educatiu”. A través del text es demana que es tingui en compte l’interès superior de l’infant o l’adolescent i la transcendència del dret al lleure en la vida dels infants i els adolescents.

 

Importància del lleure educatiu

El Síndic considera que la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19 “ha posat en valor, més que mai, la importància del lleure educatiu com a espai de provisió d’oportunitats per als infants, amb una forta funció preventiva i compensadora de les desigualtats socials. Els beneficis de l'activitat física i la pràctica esportiva se centren en l'esfera física, però també en el terreny psicològic i social”. Afegeix que “d'acord amb això, s'hauria evitar la limitació o suspensió de l'activitat esportiva per part d'infants i adolescents, per a la qual caldria distingir entre la pràctica esportiva d'infants i adolescents, com a pràctica extraescolar, i la dels adults”.

 

Poca transmissió

El Síndic puntualitza que un estudi prospectiu de l'Hospital de la Vall d’Hebron recentment fet públic confirma que els menors d’edat són poc transmissors del SARS-CoV-2. D'acord amb aquest estudi, els infants són menys transmissors del SARS-CoV-2 que els adults en l’entorn domiciliari, i per això la lliure circulació dels infants i el retorn a les escoles no han suposat una transmissió més alta del SARS-CoV-2. L’Acellec puntualitza que els contagis es produeixen sobretot en entorns familiars i laborals i en cap cas en les activitats i serveis de lleure i culturals. Les mesures del Govern es justifiquen amb el fet que la pràctica esportiva en centres és un àmbit d’activitat que genera molts desplaçaments i que els centres esportius són un espai relacional de primer ordre. Tanmateix, no s’aporta justificació amb relació a la suspensió de les activitats extraescolars o de lleure diferents de les esportives, ni s'aporten dades sobre l'índex d'afectació (percentatge de brots, confinaments o positius d'infants i adolescents) als centres d'activitats extraescolars.