notícies

Dol per la mort de Jesús Poza, un dels puntals de l'Acellec

20/01/2021

Just quan s'inicia l'any en què es compleix el vintè aniversari de la creació de l'Acellec, l'entitat ha de lamentar el decés d'un dels seus fundadors, Jesús Poza, que ha mort el 20 de gener, a Barcelona, a l'edat de 59 anys. Poza era membre de la junta directiva de l'Acellec, renovada justament el passat més de desembre, i va ser vicepresident del sector de Cultura de Proximitat de l'entitat durant els darrers deu anys.

Durant la seva llarga trajectòria professional, Jesús Poza va encapçalar diversos projectes empresarials centrats en l'àmbit de la gestió cultural i els serveis a la comunitat, sempre amb un marcat caràcter social, a cavall entre els processos de participació ciutadana i la voluntat educativa. Els equips professionals que ha coordinat i impulsat han tingut molt a veure amb la gestació i desenvolupament de les polítiques interculturals a Barcelona, amb la sensibilització sobre els valors de la diversitat i amb una aposta evident i explícita a favor del desplegament de serveis ciutadans en clau de gènere. 

Els darrers anys va treballar fortament en projectes que apostaven pel paradigma de la interseccionalitat com a model d'aproximació a la realitat, amb la intenció d'incorporar-lo als serveis públics. Ha estat també decisiu, al costat dels seus col·laboradors, en el desplegament de serveis vinculats a les polítiques de joventut a Barcelona, i ha sigut un fort defensor del sector professional en aquest àmbit de la gestió pública. 

Al voltant dels seus projectes hi ha hagut sempre un ampli ventall d'organitzacions, tant empresarials com de caràcter associatiu, amb les quals establia relacions col·laboratives i de xarxa, buscant en la complicitat i la complementarietat la millor manera d'atendre les necessitats socials, culturals i educatives a què destinava els seus projectes. 

La seva tasca a l'Acellec ha tingut molt a veure amb la defensa d'un model de contractació pública de qualitat i amb el suport a la definició i consolidació dels perfils professionals propis del que, des de fa una desena d'anys, es coneix com a cultura de proximitat. En aquesta mateixa tasca va fer front comú amb Ferran Arbós, un altre referent del sector i de l'Acellec que va morir el passat mes d'agost. En menys de mig any, per tant, l'entitat i el món de la cultura han perdut dos referents essencials. Resta el seu bagatge i la continuïtat dels innombrables projectes que van impulsar i liderar, i que avui tenen un paper quantitativament i qualitativament destacat tant a Barcelona com al seu entorn metropolità.

Els membres de la  Junta Directiva de l'Acellec, en nom propi i de tots els associats, acompanyen familiars i amics de Jesús Poza en el seu dol i fan públic el seu reconeixement i agraïment per la tasca incansable que va realitzar a favor del sector i la de la cultura durant tot el seu recorregut professional, caracteritzat pel rigor, la sensibilitat social i una irrepetible qualitat humana.