notícies

L’Acellec comparteix la petició de la patronal CONPYMES que vol una solució per al bloqueig actual que impedeix a les empreses l’elaboració dels plans d’igualtat

06/05/2024

L’Acellec, que forma part de la patronal, es fa seva la reivindicació que denuncia que la situació s’agreuja per la saturació que pateixen els sindicats i la manca de personal en el registre de la Direcció General de Treball. Els casos es compliquen per a aquelles empreses que no disposen de comitè d’empresa i que han de fer els tràmits a través dels sindicats, fet que les perjudica. La manca d’aquest document, que és obligatori per a les empreses de més de 50 treballadors, comporta sancions entre les quals destaquen la impossibilitat de poder tenir contractes amb l’administració o no poder beneficiar-se de les bonificacions en matèria de contractació.

El president de la Confederació Nacional de Pymes (CONPYMES), José María Torres, explica que “elaborar un Pla d’Igualtat no és senzill i hem d’evitar que les empreses hagin de recórrer als tribunals davant de la impossibilitat de no poder registrar aquest document, en uns processos que són llargs i sense la seguretat que les demandes prosperin”. Afegeix que “s’ha de trobar una solució per a aquelles empreses que necessiten el document, però que no tenen representants dels treballadors i es troben que els sindicats no els donen una solució”. CONPYMES avisa que la situació s’agreujarà si es manté la mateixa dinàmica amb l’elaboració del Pla LGTBI i alerta que la normativa laboral en matèria de seguretat s’ha complicat excessivament els darrers anys amb diferents obligacions per a cada norma que comporten “llacunes, inseguretat jurídica i, fins i tot, incoherències”.

 

Més sensibilitat

Al protocol davant l’assetjament, obligatori per a totes les empreses, i el Pla d’Igualtat s’hi ha afegit, darrerament, dues noves mesures específiques: mesures de discriminació (Llei 15/2022, de 12 de juliol, d’igualtat de tracte i no discriminació) i el nou Pla de mesures LGTBI incloses a la Llei Trans. Davant aquest context, la patronal demana “més sensibilitat a Inspecció de Treball i que es paralitzin les sancions que tenen en el seu origen l’embús dels sindicats, la manca de personal en el registre de la Direcció General de Treball i la manca de recursos de les pimes per a implementar l’excés de normatives.

 

Finalment, l’Acellec també comparteix la visió de la patronal CONPYMES que entén que la igualtat s’ha d’afrontar de manera integral en les organitzacions, des del punt de vista de direcció estratègica de persones, i no només a efectes pràctics de negociació, sinó que caldria modificar la normativa sobre Plans d’Igualtat per establir dins aquests plans les mesures sobre el col·lectiu LGTBI en lloc d’establir dues obligacions separades (Pla d’Igualtat i Pla LGTBI) amb diferents regles.