Sense Sostre: la pel·lícula

Sense Sostre és una pel·lícula sobre els sense sostre feta amb els sense sostre. Es tracta d'un llargmetratge de ficció, cinema d'autor amb voluntat de transformar, posant al centre del projecte les emocions dels que viuen al carrer.

Tots els sense sostre comencen el seu relat de la mateixa manera: "som invisibles". Justament per això, Sense Sostre serà sobretot un gest. La voluntat de posar la mirada en allò que preferim no veure: el gest de fer visible l'invisible. Un gest que el cinema pot fer millor que qualsevol altra forma d'expressió. La pel·lícula intentarà trencar amb els estereotips sobre els sense sostre. Ens diuen que tots son alcohòlics i que tot s'ho gastaran en beguda. Però sabem que l'alcohol no és una opció personal, sinó una malaltia. L'alcoholisme i les addiccions s'han d'afrontar com a tals, sense fer-ne valoracions morals ni treure'n conclusions culpabilitzadores. 

Ens diuen també que són al carrer perquè volen.  Però sabem que ningú és al carrer perquè vol, sinó per ha estat expulsat de la societat. La solució al sensellarimse és l'accés a la vivenda assequible, disposar de suficients ingressos i d'acompanyament social.

I ens volen fer creure que la seva família hi ha trencat. En canvi, la realitat és que són els sense sostre els que sovint tallen amb la família, per vergonya o per no fer-los patir.

Sense Sostre formarà part del cinema que hibrida el documental i la ficció, però que no renuncia a integrar elements màgics o irracionals. Realisme extens per a una realitat augmentada, capaç d'abarcar també els components psíquics, onírics i delirants de l'experiència. La pel·lícula es vol inscriure en la gran tradició del cinema d'autor, que vol dialogar amb els cineastes i les pel·lícules que admira i pels que s'inspira: un cànon heterodox, de Chaplin als Dardenne passant per De Sica, Buñuel, Malick, Kiarostami, Lynch, Haneke, Costa, Weerasethakul i tants d'altres. El protagonisme del film serà el gran Boris Ruiz, que interpretarà el Joan, un sense sostre que decideix abandonar la rutina de l'alcohol i la violència als carrers de Barcelona per emprendre un viatge sobrehumà vers una destinació que només ell coneix. Però la gran singularitat del projecte és que hi participaran com a actors principals diversos ex sense sostre, que avui estan vinculats a Arrels Fundació.

A més de participar en el finançament del projecte, l'Acellec contribuirà a la seva difusió, fent projeccions públiques després de l'estrena de la pel·lícula.

Si voleu saber més coses sobre el projecte, entreu aquí.