notícies

L'Acellec s'adhereix a una declaració a favor del mecenatge cultural

13/05/2016

Robert Fhor, Cap de la Missió de Mecenatge del Ministeri de Cultura i Comunicació de França, va pronunciar una conferència a l'Ateneu Barcelonès el 14 d'abril per explicar el model que segueixen els nostres veïns del nord per facilitar el finançament de la cultura a través d'incentius fiscals. L'acte el van aprofitar el president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, i el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Carles Duarte, per presentar la Declaració de Compromis amb el Mecenatge Cultural, en la qual es demana al Govern, entre d'altres mesures, l'aprovació en l'actual legislatura d'una llei de mecenatge equiparable a les que tenen els països més avançats del nostre entorn proper.

L'eix central de la declaració és l'adopció d'aquesta mesura legislativa, però no és pas l'única petició ambiciosa que s'hi formula. Hi destaca també l'exigència que el pressupost del Departament de Cultura arribi a assolir el 2 per cent del total pressupost del Govern. Aquesta xfira, de fet, s'ha posat de forma reiterada en el passat com a objectiu de les politiques culturals públiques. Ho van dir en el seu moments els consellers de Cultura Joan Manuel Tresserras i Ferran Mascarell, i també s'ho ha posat com a horitzó desitjable l'actual titular de la conselleria, Santi Vila. Tanmateix, la realitat és molt allunyada d'aquesta fita, i en l'actualitat el pressupost no arriba ni tan sols a l'u per cent.

El manifest també demana que la cultura sigui reconeguda "com a eix essecial de les polítiques del país", que s'afavoreixi la cooperació entre els sectors públic i privat per al finançament de la cultura i l'adopció d'instruments d'estímul fiscal per afavorir el mecenatge. Les dues entitats han fet àmplia difusió de la declaració, estan recollint adhesions de tota mena d'entitats i organismes i es comprometen a anunciar en el futur actuacions dirigides a promoure els continguts del text.

En aquest enllaç podeu trobar el text complet de la declaració.

Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural