notícies

L'Acellec s'adhereix al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

12/05/2014

Una trentena de cambres de comerç i organitzacions patronals catalanes van firmar el 8 de maig el Manifest del Far, a Llafranc, a través del qual s'adhereixen al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Els empresaris catalans es comprometen a respectar la voluntat que expressin els ciutadans de Catalunya i a adaptar l'actuació de les seves empreses a aquesta voluntat. L'Acellec ja es va manifestar partidària de defensar el dret a decidir en una declaració aprovada el novembre de 2012, just abans de les eleccions al Parlament de Catalunya. En conseqüència amb aquella postura, l'associació fa costat ara al manifest empresarial i s'integra explícitament al Pacte de la societat civil, encapçalat per l'expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol.

Una de les organitzacions firmants del Manifest del Far és la patronal Cecot, de la qual forma part l'Acellec. Malgrat això, els membres de la junta directiva consideren necessari explicitar l'adhesió al document i refermar la seva aposta per continuar contribuint al progrés i al benestar de la nostra societat. Amb aquesta decisió, l'Acellec dona continuïtat a una declaració que ja va fer pública el novembre de 2012, en els dies previs a la celebració de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. En aquell text, a banda d'establir el prosicionament general de l'associació davant de la contesa electoral, s'expressava el suport al dret a decidir en els següents termes:

Entre les empreses associades a l’Acellec conviuen diferents sensibilitats pel que fa a la forma d’organització política de Catalunya, i la nostra institució no considera necessari ni desitjable prendre una posició comuna per optar entre els tres models genèrics que ara mateix estan a debat en l’opinió pública: la comunitat autònoma dintre de l’Estat Espanyol, l’organització federal de l’Estat i la independència amb un estat propi. En qualsevol cas, sí expressem la posició favorable a realitzar una consulta, com a acte de normalitat democràtica, per tal que la ciutadania triï l’opció desitjada. Ens fem valedors, en aquest cas, del dret democràtic a decidir, i defensem la necessitat de trobar una fórmula vàlida de consulta el resultat de la qual tingui efectes vinculants.

Gairebé un any i mig després, i a la vista de l'evolució política dels darrers mesos, l'Acellec renova el seu compromís amb la democràcia explicitant l'adhesió al Pacte Nacional del Dret a Decidir, que s'ha formalitzat durant el mes de maig, i fent costat al Manifest del Far, el qual reproduïm aqui:

1-La nostra total adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el seu suport incondicional al procés endegat pel nostre Parlament, avalat per una àmplia majoria dels seus disputats, que ha de permetre que els nostres conciutadans puguin, lliurement i democràticament, expressar la seva voluntat sobre el futur del país.
2-El nostre compromís de respectar i fer costat a la decisió que prengui el poble de Catalunya, sigui quina sigui.
3-La nostra voluntat d'adaptar l'actuació de les nostres empreses a aquesta voluntat, de manera que puguem continguar contribuint al progrés i al benestar de la nostra societat.

L'Acellec, així doncs, ha comunicat el seu suport al manifest a la patronal Cecot i s'ha incorporat de forma explícita al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.