17/07/2017
L'any 2025 és l'horitzó que ha dibuixat el Pacte per la Reforma Horària, firmat al Palau de la Generalitat el 17 de juliol. 110 organitzacions de tots els àmbits possibles de la societat civil s'han conjurat per recuperar les dues hores de desfasament horari respecte a la resta del món. Entre les entitats firmants hi havia també l'Acellec, representada en aquesta ocasió pel seu vicepresident, Oriol Carbonell.
L'acte de signatura el va presidir el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va destacar la dificultat d'impulsar canvis tan rellevants que impliquen una gran diversitat d'actors. Per aquesta raó va agrair l'esforç de diàleg que s'ha produït durant els darrers mesos, i la generositat de tots els participants, que han modulat les seves propostes i prioritats per assolir l'acord final.
El pacte inclou una carta de compromisos, i deixa clar que es tracta d'una iniciativa ciutadana que intenta sincronitzar els hàbits horaris dels catalans amb els de la resta del món. El document, a més, promou un ritme més ordenat amb l'objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida dels ciutadans.
L’Objectiu 2025 planteja, literalment, augmentar “els nivells de benestar social de la ciutadania i protegir-ne la salut, especialment la dels col·lectius més vulnerables”, fer una distribució “més racional del temps en la vida quotidiana”, assolir uns nivells més alts de conciliació de la vida familiar, laboral i personal, afavorir “la pràctica d’activitats que contribueixin a l’adopció d’hàbits més saludables”, millorar el rendiment escolar, incrementar el temps per al descans, acomplir “els objectius de coresponsabilitat i d’equitat de gènere” afavorir la participació ciutadana “en iniciatives i organitzacions de la societat civil i en la gestió dels afers públics”, millorar “la productivitat i la competitivitat de les empreses”, incrementar el rendiment laboral i “afavorir la millora en la presa de decisions i reduir la sinistralitat laboral.”
El pacte hauria de portar a equiparar Catalunya amb els hàbits europeus, entre els quals destaquen la tendència a anar a dormir més d'hora per recuperar el temps de son perdut. Es vol arribar a una “reducció de l’estrès de les persones treballadores, especialment el femení.”
Potenciar els mecanismes de flexibilitat laboral pactada, l’increment del teletreball, la reducció a un màxim d’una hora la pausa per dinar, l’avançament de la finalització de la jornada laboral, l’augment de la productivitat per hora treballada, la millora de la competitivitat, la reducció de l’absentisme laboral injustificat, l’aplicació de la bossa d’hores, la reducció de la rotació, i l’augment del número de persones treballadores que fan els àpats en una franja horària saludable són propostes concretes que figuren al pacte.
Pel que fa al sistema educatiu, un dels àmbits de major interès per a l'Acellec, es promou la reincorporació del dinar en l'horari dels instituts d'ensenyament secundari i l'avançament dels horaris de l'activitat extraescolar per tal que finalitzin també més aviat.