notícies

Acord pioner per garantir la qualitat laboral i de serveis als museus de Barcelona

02/05/2018

Es fa realitat una entesa històrica entre les empreses, els sindicats i l'ICUB a través del qual es fixa que a partir d’ara la licitació dels contractes públics de l’Ajuntament de Barcelona per a la prestació dels serveis d’atenció al públic i mediació en els museus i centres culturals haurà de tenir com a referència el Conveni Col·lectiu del Lleure Educatiu i Sociocultural

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) ha signat un acord pioner amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i els sindicats CCOO i UGT per garantir la qualitat laboral i de serveis als museus i centres culturals de Barcelona. L’acord estableix que a partir d’ara les licitacions dels contractes públics de l’Ajuntament de Barcelona hauran de tenir en com a referència el Conveni Col·lectiu del Lleure Educatiu i Sociocultural per determinar els preus i les dotacions dels concursos.

 

L’entesa entre la patronal, els sindicats i l’administració, que són tots els agents que intervenen al sector, és única a l’Estat, suposa un nou escenari i ha estat fruit de més de dos anys de converses i negociacions per ajudar a dignificar les condicions laborals del conjunt de professionals que treballen en els museus i centres culturals de la capital catalana. El document signat estableix unes condicions equitatives per al conjunt de professionals per garantir una igualtat dels treballadors i treballadores.

 

Categories laborals i dret de subrogació

L’acord concreta amb detall les categories laborals per garantir les bones pràctiques. S’estableixen les següents categories: controlador/a de sala, venedor/a d’entrades i reserva de grups, informador/a, educador/mediador/a, regidor/a d’espais, tallerista i coordinador/a d’activitats. En paral·lel, es disposa que el cap d’equip, que assumeix qualsevol de les categories anteriorment esmentades, realitza una supervisió bàsica dels equips i per tant cal que se li apliqui el complement de responsabilitat. Un altre punt acordat i que havia estat llargament reivindicat per empreses i sindicats ha estat el dret de subrogació que assegurarà la continuïtat dels llocs de treball encara que les empreses que gestionen els serveis canviïn.

 

Contractació pública

Els diferents punts de l’acord especifiquen criteris de qualitat per a la contractació pública d’aquest sector, i detallen aspectes que s’han de tenir en compte en les licitacions, tant per garantir la qualitat dels llocs de treball com de la prestació del servei. En aquest sentit, les empreses tindran aquesta nova eina per reivindicar de manera clara que els preus siguin adequats per cobrir els costos laborals dels contractes dels concursos públics.

 

Signatura del conveni

El conveni ha estat signat a la seu de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) pel president de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura, Pere Mulero, pels representants sindicals Carlos González (UGT) i Manolo Fages (CCOO) i pel gerent de l’ICUB, Valentí Oviedo.

 

Podeu llegir el document íntegre en aquest enllaç