notícies

L'ajuntament de Viladecans exclou la petita i mitjana empresa del concurs per al pla local de joventut

03/12/2018

L'Acellec ha fet arribar una carta al regidor de Joventut de l'Ajuntament de Viladecans per demanar-li que obri el concurs per a la elaboració del Pla Local de Joventut al conjunt del sector especialitzat. El consistori reserva la contractació d'aquest servei al tercer sector, malgrat que aquesta denominació no té cap validesa jurídica i en contra del que diu la legislació vigent sobre contractes reservats.

Els treballs tècnics i de recerca per a la elaboració d'un Pla Local de Joventut no formen part de cap de les activitats previstes legalment per a ser reservades a organitzacions tan específiques com els centres especials de treball. I molt menys per a entitats de l'anomenat tercer sector, un concepte que no té trasllat a l'ordenament jurídic i que empren com a distintiu determinades organitzacions. El concurs convocat per l'Ajuntament de Viladecans, per tant, és irregular, i així ho ha fet saber l'Acellec al regidor de Joventut de la localitat del Baix Llobregat. 

Al marge dels aspectes legals, però, és sorprenent que s'exclogui de la licitació les petites i mitjanes empreses que, des de fa pràcticament trenta anys, constitueixen el sector sociocultural, que són en l'origen d'aquest tipus de serveis i que van tenir molt a veure en la construcció dels models teòrics i tècnics en què es basen avui dia les polítiques de joventut. Limitar una contractació en aquest àmbit implica deixar fora de concurs algun dels equips tècnics amb major coneixement i bagatge en aquest sector, de manera que la possibilitat que el servei prestat tingui nivells alts de qualitat i rigor professional queda limitada.

L'Acellec ha demanat al regidor de joventut de Viladecans, Ricard Calle, que reconsideri els termes de la licitació per obrir-los al conjunt del sector. En opinió de l'Acellec, res no ha d'impedir que qualsevol organització de l'autoanomenat tercer sector aspiri a gestionar aquest servei, però no a costa d'excloure'n la resta d'operadors del sector. El contrari és limitar de manera irregular la lliure competència i el dret dels ciutadans de Viladecans de rebre el servei que presenti una proposa de major qualitat i rigor professional.  

L'Acellec està valorant la possibilitat de presentar recurs a la licitació.