notícies

La petita i mitjana empresa reclama protagonisme en la contractació pública

29/11/2019

PIMEC i l'Ajuntament de Barcelona van organitzar divendres 29 de novembre una jornada sobre contractació pública dirigida a promoure i facilitar l'accés de la petita i mitjana empresa a les licitacions del consistori barceloní, que superen cada any la xifra de 1.000 milions d'euros. La patronal i l'ajuntament col·laboren en diverses iniciatives per millorar la gestió de la contractació pública i per aplanar el camí dels emprenedors i les petites organtizacions, que tenen moltes dificultats per accedir als concursos.

La jornada la van presidir la regidora de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, i el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete. Al llarg del matí es van exposar, d'una banda, les principals mesures impulsades pel consistori en relació amb la contractació pública i, d'altra banda, el serveis i iniciatives que promou PIMEC per facilitar l'accés de la petita i mitjana empresa a les licitacions. Ambudes institucions tenen un ampli acord de col·laboració, en el marc del qual comparteixen esforç per desenvolupar moltes de les mesures presentades.

Cañete va explicar que una directiva europea de 2014 estableix que els sistemes de contractació pública dels estats de la Unió Europea han de facilitar el creixement del percentatge de petites i mitjanes empreses que assumeixen la prestació de contractacions públiques. En aquest sentit, el gerent de Pressupostos i Hisenda de l'ajuntament, Jordi Ayala, va assegurar que el 98 per cent del teixit empresarial de Barcelona els constitueixen les pime. Cañete va lamentar que, tenint en compte aquesta realitat, la directiva europea no es transposés a Espanya fins a 2017, amb la nova llei de contractació pública. Aquest text legla, tot i que suposa millores importants, encara ofereix mancances significatives. En qualsevol cas, el secretari general de PIMEC no es va estar d'elogiar la política de l'Ajuntament de Barcelona en aquest àmbit, i va destacar especialment la seva política de pagament, sempre dintre dels trenta dies al venciment de les facturacions. Cañete considera que, en aquest camp, el consistori barceloní és una referència a seguir per la resta d'administracions públiques.

Tots els assistents a la trobada van rebre en accedir a l'acte un exemplar de la Guia de recomanacions per fer-se contractis-ta d'entitats públiques, editat recentment per Barcleona Activa i que és un veritable manual per als nous licitadors. Durant la sessió es va explicar també una de les iniciatives més recents, que consisteix en un servei de suport emocional per als treballadors autònoms, que constitueixen la baula més feble de l'activitat econòmica de la ciutat. El servei tot just fa un mes que va entrar en funcionament, i és el resultat d'una nova col·laboració entre PIMEC i el consistori. 

Al llarg de 2020, d'altra banda, entrarà en servei la nova plataforma de l'ajuntament per a la licitació pública. Agruparà i facilitarà la contractació pública per via telemàtica, simplificarà gestions i tramitacions i, segons els representants municipals, es convertirà en una eina especialment útil per fer gestionar de manera més àgil i pràctica tota la burocràcia adminsitrativa. Ho va explicar Miquel Benito, director de Coordinació de la Contractació Pública de l'ajuntament. La plataforma ja es pot visitar, en aquest enllaç.

PIMEC va explicar, per la seva banda, el servei que ha implantat durant el darrer any per assessorar i acompanyar les petites empreses en el procés d'intregració en el Registre Electrònic d'Empreses Licitadores (RELI), un instrument que teòricament ha de facilitar l'accés a la contractació pública, però que a la pràctica suposa un esforç remarcable per a les pime. Es van oferir dades generals sobre el servei i, en concret, es va assegurar que almenys un 40 per cent de les empreses que hi han accedit han esdevingut licitadores reals de contractació pública.

Els responsables municipals van anunciar també la segona edició de la Fira de Contractació Pública de Barcelona, que tindrà lloc el 19 de maig de 2020, en un intent de millorar i ampliar aquesta iniciativa pionera a nivell europeu. En el transcurs de la fira, l'ajuntament farà pública la planificació de tota la seva contractació pública per als propers dos anys, presentarà i donarà detalls sobre alguna de les licitacions més destacades, atendrà amb visites prèviament concertades les consultes sobre qualsevol concurs públic municipal, i demanarà a les empreses que facin propostes de contractació innovadora, assumint reptes que l'ajuntament llançarà oportunament.