24/12/2019
El creixement del pressupost del Govern destinat a la cultura fins al 2% del total, l'increment de les dotacions econòmiques dels municipis per als serveis de cultura de proximitat i la millora de la contractació pública en aquest àmbit són tres dels objectius sobre els que l'Acellec vol treballar amb la seva adhesió a la plataforma Actua Cultura, que agrupa la major part d'empreses culturals del país.
La plataforma s'ha donat a conèixer durant els dies previs a les festes nadalenques, i s'han fet públics ja alguns contactes amb el Govern, amb la intenció de pressionar per tal que l'executiu incorpori el sector cultural en la seva agenda de prioritats a l'hora de distribuir la despesa pública. En l'actualitat, només el 0,65% del pressupost de la Generalitat es destina a la cultura, i múltiples agents han expressat el seu malestar per la innacció del Govern en el sector.
Una part significativa de les empreses associades a l'Acellec presten serveis del que es coneix com a cultura de proximitat. Es tracta essencialment de serveis de mediació entre l'activitat, recursos i serveis culturals i la ciutadania. Es despleguen habitualment a través d'equipaments públics com els centres cívics, espais de diferent naturalesa per a la dinamització sociocultural, i treballen sobre propostes pedagògiques als centres museístics i patrimonials, amb programes que integren cultura i educació, que promouen la interculturalitat, l'accés i pràctica de l'expressió artística i, en termes generals, que defensen els drets culturals de la ciutadania.
Amb la integració de l'Acellec a la nova plataforma reivindicativa, tot aquest sector d'activitat, poc visible i de difícil enquadrament en els sectors culturals tradicionals, guanya visibilitat i reclama també atenció i recursos. La major part d'aquesta activitat i serveis es desenvolupa a través de serveis públics que depenen del món municipal, de manera que, tot i que l'Acellec considera també essencial arribar a destinar el 2% del pressupost del Govern a la cultura, l'entitat centrarà el seu esforç a reinvindicar que els ajuntaments incorporin a les seves polítiques culturals els serveis de cultura de proximitat. En aquesta mateixa línia, reclamarà la millora de la contractació pública en l'àmbit cultural, habitualment massa centrada en l'estalvi econòmic i poc a donar garanties de qualitat als serveis adreçats a la ciutadania.
La plataforma integra, a més de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec), l'Associació d'Empreses de Teatre (Adetca), l'Associació de Companyies de Teatre Professional (Ciatre), l'Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics (Apecat), l'Acadèmia Catalana de la Música i l'Associació de Sales de Concerts (Asacc), l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers, l'Associació Plataforma d’Arts de Carrer, Productors Associats de Fonogrames (PAF), el Gremi de Galeries d'Art, Art Barcelona, el Gremi d’Editors, Editors.Cat, la Cambra del Llibre, el Gremi de Llibreters de Catalunya, Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), Catalunya Film Festival, el Gremi de Cinemes de Catalunya i Productes Audiovisuals Federats (Proa).