04/02/2020
Els sindicats i les patronals que constitueixen la mesa de negociació del conveni del lleure educatiu i sociocultural han mantingut una trobada molt positiva amb el Conseller d'Educació, Josep Bargalló, que aplana el camí per arribar a acords que permetin millorar les condicions de gestió dels menjadors escolars. Aquests serveis constitueixen una part fonamental del sector i una bona regulació de la seva prestació és una condició gairebé obligada per avançar en la negociació col·lectiva. Tot fa pensar que en els propers dies i setmanes es produiran avenços significatius.
A la reunió hi han assistit, a més del conseller, el Secretari de Política Educativa, Carles Martínez, i el Director General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Juan José Falcó. Els responsables de l'administració han explicat que mercès al procés de participació realitzat els mesos precedents i al conjunt d'informacions i dades recollides també gràcies a l'aportació de les associacions patronals, hi ha en marxa un procés d'estudi de les condicions de prestació dels serveis de menjador escolar que permetrà introduir mesures de millora de la seva qualitat i, al mateix temps, que facilitin una adequada progressió de les condicions laborals dels treballadors i la sostenibilitat econòmica per a les empreses i entitats prestadores dels serveis.
Per la banda sindical hi eren Manolo Fages Marta (Secretari General de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO), Manel Pulido (Secretari General de la Federació d'Educació de CCOO), Carlos González Quirós (Secretari General de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT), i Pere Forga (Secretari General de la Federació d'Ensenyament d'USOC). A la banda de les patronals hi eren presents Jordi Roman (representant de la Confederació, Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya), Pedro de Haro (gerent de l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya) i Oriol Carbonell (vicepresident de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura).
Sindicats i patronals han fet èmfasi en la necessitat de desbloquejar i flexibilitzar el model de gestió, que es basa en les resolucions de preu màxim dels menjadors escolars que es publiquen cada any i en un decret que data de 1996 i que, per tant, necessita una clara i evident actualizació. Si s'avança en aquestes mesures, serà possible, al mateix temps, desbloquejar la negociació del conveni col·lectiu, per actualitzar salaris i condicinos laborals dels treballadors.
Durant la reunió s'ha tractat també la reivindicació de les associacions patronals en relació amb les colònies escolars. Des de fa pràcticament quatre anys les tres entitats reclamen al Departament d'Educació un espai d'interlocució tècnica per estudiar mesures que garanteixin la pervivència i la millora de la qualitat d'aquesta activitat, reconeguda pedagògicament, però amb innombrables dificultats pràctiques per desenvolupar-se amb normalitat. Sobre aquesta qüestió, però, les impressions no han estat tan positives, perquè el Departament no veu gaire viable atendre les peticions de suport de les entitats en l'actual context polític, amb la previsió de finalització de la legislatura a la vista. En qualsevol cas, les entitats mantindran la reivindicació de mesures que ajudin a consolidar el model de les colònies escolars.