06/03/2020
El contacte directe i la proximitat amb el medi natural són essencials per prendre consciència dels efectes perniciosos de l'acció humana sobre l'entorn. L'Andrea Comaposada dedica tots els seus esforços professionals en el camp de la biologia a la divulgació del medi marí a través d'activitats de lleure educatiu i sociocultural. Dirigeix Anèl·lides, una organització especialitzada a acompanyar infants, joves i families en el seu contacte i relació amb els ecosistemes del nostre litoral. El seu és un magnífic exemple d'innovació i emprenedoria, que usa les tècniques del lleure educatiu i la dinamització sociocultural per desenvolupar la seva passió i fer una contribució impagable a la comunitat. En aquest article posa en valor la seva experiència.
Fa poc més d’un mes del temporal Glòria, i encara són visibles els seus efectes al litoral. El Glòria, amb vents de més de 100 km/h, pluja de fins a 500 litres per metre quadrat i onades de 7 metres d’alçada en tot el litoral, va deixar imatges desoladores. El temporal va a ser catalogat com a històric pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC); el pitjor des del 1932. Tot i així, els experts de Taiko Meteorologia asseguren que temporals com el Glòria seran cada vegada més freqüents al nostre litoral. Arran de l’escalfament del planeta, el mar Mediterrani té una temperatura més elevada, fet que provoca que les pertorbacions tinguin més força i energía.
És així com, actualment, podem veure que l’impacte de les nostres accions repercuteix sempre en l’entorn. En els últims anys, diversos projectes han centrat l’atenció en la contaminació present al mar i, en especial, en la problemàtica dels plàstics, la regressió de les platges, i la construcció d’infraestructures a la línea de la costa. S’ha posat de relleu els efectes de l’activitat humana sobre els mars i oceans i s’ha iniciat una reflexió sobre les nostres accions quotidianes per tal d’establir una nova relació amb el mar.
Els oceans, a dia d’avui, continuen sent un espai desconegut i llunyà. El coneixement, la cultura de proximitat i el lleure educatiu són peces claus per fomentar aquesta nova relació i participació de la societat amb l’entorn marí, aprofundint en un canvi de valors, donant a conèixer les problemàtiques ambientals globals i locals, i potenciant la responsabilitat compartida sobre l’entorn, i en especial, en els ecosistemes litorals.
Així, des de la proximitat s’arriba a construir una connexió amb l’entorn, a través del coneixement directe de la seva biodiversitat, gràcies a programes i activitats d’educació ambiental. Ens cal fer ús dels espais marítims i costaners d’una manera sostenible i respectuosa, fent partícip a la població de la resolució de problemàtiques ambientals a través de campanyes de sensibilització, projectes de ciència ciutadana i divulgació científica. Totes aquestes accions són exemples de les propostes que es treballen des d’organitzacions com Anèl·lides, per tal de conscienciar la població de la fragilitat i importància de preservar els ecosistemes marins.
Per conscienciar els més joves s’organitzen estades especifiques al litoral durant l’estiu, en les quals es dóna l’oportunitat d’estudiar la biodiversitat marina i litoral de manera amena, mitjançant el treball de camp pràctic, fent esnórquel a les platges, passejades per la costa i navegant per les cales. Es tracta de crear vincle amb l’entorn més proper. Sovint, aquestes experiències permeten apropar-se a espais naturals del territori i conèixer altres persones que comparteixen els valors del voluntariat ambiental, amb afany de descoberta i compromís amb la transformació social per a la sostenibilitat, amb voluntat d’intercanviar coneixements i capacitat de treballar en equip.
Cal, a més, ampliar aquesta oportunitat a les famílies i a tota mena de grups, aprofitant la práctica de l’esnórquel com a activitat de lleure i divulgació, per descobrir de primera mà la biodiversitat de les nostres platges, els diferents tipus d'espècies marines sota l’aigua, damunt de les roques, als espigons i a la sorra.
Només podrem dir amb propietat que tots formen part de la natura si realment establim un veritable lligam entre nosaltres i ella.
Andrea Comaposada Garcia
Directora d'Anèl·lides