notícies

La Cecot calcula que l’activitat productiva de les empreses catalanes cau un 66%

26/03/2020

La patronal, de la qual en forma part l’Acellec, ha elaborat una enquesta sobre el desenvolupament de les activitats empresarials permeses pel Real Decreto-Ley 8/2020 del COVID-19 a conseqüència del decret d’estat d’alarma establert pel govern estatal. Els sectors més afectats són la construcció, els serveis i el comerç.

L'estudi realitzat per la Cecot a una mostra de 507 empreses durant el dia 24 de març indica que malgrat que el 91% de les empreses poden mantenir la seva activitat, la realitat és que el 74,6% la estan realitzant amb moltes dificultats. Una quarta part de la plantilla no està operativa i la capacitat operativa ha quedat limitada a un terç de l'ordinària.

 

Dades per sector

Per sectors, la davallada és més important en el sector de la construcció, principalment degut a les dificultats que els ajuntaments posen a les empreses per continuar amb la seva activitat. Ens consten múltiples casos en què la policia local ha forçat el tancament d'obres que s'estaven realitzant amb les mesures de protecció que indica el Decret. La davallada de l'activitat també ha estat important en els serveis i el comerç que encara pot desenvolupar la seva activitat. El transport i la indústria han resistit una mica millor. Però,  en la millor de les situacions la capacitat està al 40%.

 

Els motius

Entre els motius que afecten de manera més directa l'activitat productiva de les empreses destaca la caiguda de les comandes (33%) seguit de la incertesa en l'aplicació del decret (25,2%), cosa que genera molta inseguretat jurídica envers el que es pot i no es pot fer. Sobretot pels missatges contradictoris que arriben des de diferents administracions.

 

Expectatives

Les expectatives per a les pròximes setmanes no són millors. Els empresari es mostres poc confiats en poder mantenir la seva activitat. Tot i que un 44,6% intentarà continuar malgrat les incerteses, el 39,3% creu que només continuaran els sectors considerats estratègics pel Govern d'Espanya. L'única nota esperançadora de la situació actual ha estat la ràpida capacitat d'adaptació de les empreses per mantenir a traves del teletreball una part important de la seva activitat. El 42,3% de les plantilles es troba en aquesta situació. Si bé, està limitada a aquelles activitats que ho permeten. Principalment la feina d'oficines, despatxos i una part de l'activitat comercial.

 

Cliqueu aquí per veure els resultats complerts de l'enquesta.