16/04/2020
El cessament d’activitat s’està produint durant el període que concentra entre el 80 i el 90 per cent de l’activitat del sector, que va de març a agost i es calculen unes pèrdues de més de 50 milions d'euros
Les mesures de restricció d’activitat, moviment i concentració de persones disposades per l’administració per combatre la propagació del Covid-19 han tingut com a conseqüència l’aturada completa de l’activitat del sector de les instal·lacions juvenils (cases de colònies, albergs, i terrenys d’acampada). A l’afectació total durant la segona meitat del mes de març, l’abril i previsiblement el maig, s’ha d’afegir la incertesa sobre la possibilitat de reprendre l’activitat a partir del mes de juny i les possibles limitacions per a la campanya d’estiu.
El cessament d’activitat s’està produint durant el període que concentra entre el 80 i el 90 per cent de l’activitat del sector, que va de març a agost. En aquest període s’hi inclouen les campanyes de colònies escolars, de campaments, de vacances i de turisme juvenil. Tot i que encara és aviat per xifrar de manera precisa l’impacte econòmic de l’aturada, es calcula una caiguda de la facturació no inferior als 50 milions d’euros.
Els únics suports a què han pogut tenir accés les empreses i entitats que constitueixen el sector han estat la possibilitat d’acollir-se a expedients de regulació temporal d’ocupació per als seus equips professionals que, en tot cas, veuen reduïts els seus ingressos en un 30%, i a ajuts puntuals i escassos per a aquells agents que operen com a treballadors autònoms.
Per contra, s’ha produït una petició massiva de retorns de bestretes per les activitats reservades que han hagut de ser suspeses. Les quantitats d’aquests pagaments a compte s’usen de manera habitual per preparar la temporada, adquirir materials i realitzar treballs de condicionament i inversió en les instal·lacions. Les bestretes són una eina econòmica imprescindible per al sector per assegurar la seva continuïtat en casos, com l’actual, d’anul·lació de l’activitat.
El seu retorn sense cap possibilitat de rescabalament implica la descapitalització de les empreses. Si a aquest element s’hi afegeix la impossibilitat de fer encara una previsió temporal de reinici de l’activitat, concloem que bona part del sector entra en risc de fallida.
En conseqüència, les entitats que signen aquest escrit demanen amb la màxima urgència l’adopció de les següents mesures:
1. Resolució governamental que doni paraigües jurídic a la possibilitat d’acordar amb clients alternatives al retorn de bestretes.
2. Ajuts directes i a fons perdut per a empreses i entitats gestores de cases de colònies i albergs juvenils que cobreixi l’import de les bestretes abonades.
3. Instrucció del Departament d’Educació del Govern de la Generalitat recomanant als centres escolars l’acord de mesures alternatives al retorn de bestretes.
4. Recomanació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a entitats de lleure i associatives en general instant a acordar mesures alternatives al retorn de bestretes.
5. Ajuts extraordinaris per finançar les inversions realitzades per al condicionament i millora de les instal·lacions durant 2020, en preparació de les temporades de colònies escolars i de vacances d’enguany.
6. Ajuts extraordinaris a entitats de lleure, altres associacions del món cultural i social i famílies en desavantatge econòmic per tal que puguin realitzar activitats de lleure en la totalitat de la xarxa de cases de colònies de Catalunya, sense distinció de la seva titularitat.
7. Moratòria de l’aplicació d’aquelles mesures del futur decret d’instal·lacions juvenils que impliquin la realització d’inversions per adequar les instal·lacions.
8. Congelació de l’impost d’estades turístiques (taxa turística) durant les anualitats de 2020 i 2021.
9. Activació d’una política de promoció de les activitats de lleure educatiu vinculades al sistema escolar i a les campanyes de vacances en la xarxa d’intal·lacions junvenils del país amb mesures estables i de continuïtat, de manera immediata a la represa de l’activitat després de l’actual periode d’excepcionalitat.