02/10/2020
L'educació d'infants i joves ha de ser un repte necessàriament compartit, i per aquesta raó Joan Ibarra, director d'operacions d'English Summer, anima els responsables dels centres escolars i de les cases de colònies a treballar plegats per fer posible que res, ni tan sols la pandèmia, aturi les nostres activitats. Ens recorda, a més, que no hem de menystenir els infants: entenen la situció que vivim millor del que pensem, i ens ajudaran a trobar solucions per a totes les dificultats.
L’educació en el lleure s’ha trobat, enguany, amb un dels reptes més difícils que ha tingut el sector en els darrers anys. No només per haver d’adaptar infraestructures i instal·lacions a les noves mesures de seguretat per dur a terme les colònies sinó també a l’hora de reformular activitats, programacions i afrontar les incerteses davant una situació mai abans experimentada.
La necessitat dels nens i joves de viure i gaudir d’un estiu a l’aire lliure després dels llargs mesos de confinament, feia imprescindible la tasca de trobar la fórmula per tirar les colònies d’estiu endavant. I així ho vam fer, amb responsabilitat i molt exitosament, després de tot.
Com a pare de dos nens he pogut viure de primera mà com ens podem sentir els progenitors a l’hora de deixar els nostres fills en un entorn diferent del de casa. Sembla que tot el que sigui lluny i en mans d’altres generi més por i desconfiança que el que tenim a prop i controlat. Però en el cas de les cases de colònies, justament hem pogut generar un entorn segur, lliure i responsable.
Aquest estiu ha estat una experiència brutal per adonar-nos que les colònies es poden fer i es poden fer amb la total seguretat que durant tants anys hem donat les cases de colònies. I ja no és tan sols el fet de poder-les fer, sinó que són més necessàries que mai. La situació que estan vivint els nostres fills requereix d’un enfortiment de valors que només amb la convivència amb companys i amics en un entorn natural, diferent a l’escola i a casa, pot esdevenir positiu i enriquidor per l’infant.
El que hem pogut viure aquest estiu amb els nostres monitors i monitores ha estat el preàmbul del que toca ara viure als mestres. Només amb el temps i el pas dels dies, podrem arribar a una certa “normalitat” i els docents podran “conviure” amb la COVID19 i seguir fent el que han fet tota la vida. Entenem tots els dubtes que poden sorgir però també som aquí per buscar i donar-vos les solucions. Entre tots trobarem la millor manera per fer que aquest curs sigui inoblidable per als nens i nenes, no només per la excepcionalitat del curs actual sinó per la capacitat de fer-los gaudir i aprendre també a l’aire lliure, envoltats de natura, fora de les aules. Ells són els primers que ho agrairan, per ells ho hem de fer i amb ells lluitarem per ser cada dia una mica més feliços.
Per elles i ells, qui més ho mereixen. Perquè nens i joves segueixin aprenent a través d’activitats lúdiques a la natura, que puguin viure noves experiències de convivència fora de casa i de l’escola que aporten nous valors i confiança en un mateix. A més, les estades de colònies són un lloc ideal per treballar les emocions, parlar de com se senten davant tot el que ens envolta, compartir reflexions amb els companys, un fet que ajuda significativament al seu desenvolupament i creixement personal.
No ens hem d’oblidar que ells també són conscients del que passa. Probablement aquest serà el curs que més aprendran i estan disposats a ajudar-nos i fer-nos les coses fàcils, entenen la situació millor del que molts adults ens pensem.
Per tot això, és moment d’anar junts, agafats de la mà, escoles i cases de colònies, perquè nens i joves puguin seguir gaudint d’unes colònies escolars amb responsabilitat i seguretat. Junts, ens en sortirem.
Joan Ibarra
Director d'operacions
English Summer SA i Edulònia