13/11/2020
El president de l'Acellec, Pere Mulero, ha fet palès avui (13/11/2020) el suport de l'entitat al manifest que ha presentant la patronal PIMEC en un acte celebrat a Barcelona per reclamar a les administracions el rescat efectiu de les pime afectades per les mesures per combatre el covid-19 i espais d'interlocució previs a l'adopció de decisions restrictives de l'activitat.
L'acte ha tingut lloc al complex esportiu David LLoyd Turó, tancat justament a causa de les mesures restrictives de l'activitat, i ha estat encapçalat per Josep González, president de PIMEC. En el transcurs de l'acte el president de l'Acellec, Pere Mulero, ha pogut conversar amb el director general de PIMEC, Antoni Cañete, per transmetre-li a ell i a González el suport del món del lleure educatiu i la cultura de proximitat a la iniciativa, i per fer efectiva l'adhesió de l'entitat al Manifest #rescatxpimes #rescatxautonoms que s'ha presentat avui.
#rescatxpimes #rescatxautonoms
El manifest alerta sobre el fet que les restriccions d'activitat afecten molt especialment els treballadors autònoms i les petites i mitjanes empreses i no venen acompanyades d'indemnitzacions compensatòries significatives. El resultat és que les empreses es veuen abocades a una situació límit que en molts casos es tradueix en el tancament de l'activitat econòmica, amb les afectacions socials i laborals que això implica. PIMEC reclama a les administracions que obrin taules sectorials de diàleg per tal que les mesures de restricció es puguin debatre, s'ajustin a les necessitats reals i es programin amb antelació suficient per paliar en allò possible els seus efectes negatius.
A la fotografia que encapçala aquesta informació podeu veure el president de PIMEC, Josep González, el director general de PIMEC, Antoni Cañete, el president de l'Acellec, Pere Mulero, i el gerent de l'entitat, Pep Montes.
Incertesa per a la cultura de proximitat
El manifest ha estat presentant davant dels representants de no més d'una cinquantena d'associacinos patronals i gremis sectorials, una part dels quals ha pogut intervenir per posar de relleu les dificultats de tot tipus que afronten en el transcurs de la pandèmia. Un dels parlaments ha estat a càrrec de Pilar Sierra, del Gremi de Cinemes de Catalunya, que intervenia en representació de la Comissió d'Industries Culturals i Creatives, de la qual forma part l'Acellec. En aquest àmbit, les empresses que treballen en projectes educatius i de proximitat en centres patrimonials han vist caure la seva activitat en més del 50%, i les represes parcials i intermitents de l'activitat les deixen sense recursos i amb moltes dificultats per mantenir llocs de treball. Els serveis soioculturals, d'altra banda, es veuen afectats per tancaments parcials o limitacions de l'activitat que aboquen a modificacions dels contractes públiques amb què es gestionen que es mengen tots els marges i reserves econòmiques de les empreses.
Colònies, extraescolars i menjadors escolars en risc
Amb tot, els àmbits d'activitat més radicalment afectats en el sector del lleure educatiu són els de les colònies (amb una davallada del 80 per cent de la seva activitat habitual) i el de les activitats extraescolars, que havien caigut al voltant del 60% en l'inici de l'actual curs escolar però que han arribat fins a pràcticament el 100% arrel de les darreres restriccions. L'àmbit de major volum en el sector dels serveis educatius correspon al dels serveis de menjadors escolars, que si be manté amb una relativa normalitat la seva activitat en l'inici del curs 2020-2021, arrossega les pèrdues del tancament del sistema educatiu del darrer trimestre del curs anterior i suporta les despeses laborals d'aquest període, que han de ser objecte d'unes indemnitzacions que, cinc mesos després, encara no han arribat.
L'obligació d'indemnitzar
En el transcurs de l'acte el catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Girona, Joan Manuel Trayter, ha presentat un informe jurídic, encarregat per PIMEC, que defensa l'obligació d'indemnitzar les empreses quan es produeixen tancaments d'activitat a causa de decisions preses per l'administració. Trayter ha explicat que les empreses no tenen l'obligació legal d'assumir despeses i pèrdues que no han estat provocades per la seva actuació i que, en canvi, l'administració no pot defugir la responsabilitat d'indemnitzar els perjudicis econòmics produïts. En el cas que aquestes indemnitzacions no s'arribin a produir, seria possible estudiar accions judicials per reclamar-les. Antoni Cañete ha reiterat que PIMEC no té com a objectiu promoure un allau de demandes a l'administració però que és necessari que s'obri la porta del diàleg i que s'activin processos d'interlocució eficaços a partir dels quals es puguin acordar mesures per compartir responsabilitats i solucions.