notícies

L’Acellec demana a Joventut ajornar un any les inspeccions bianuals a les instal·lacions juvenils de Catalunya

13/01/2021

L’Acellec sol·licita marge al Govern perquè actualitzar tots els aspectes que es demanen en les inspeccions incrementaria les pèrdues del sector, que té les instal·lacions aturades a conseqüència de la situació de pandèmia.

A través d’una carta enviada a la directora general de Joventut, Laia Girós, l’Acellec recorda que l’activitat de les empreses titulars i gestores de les cases de colònies d’arreu del país ha caigut entre un 80 i un 90% des de l’inici de la pandèmia. La gran majoria d’instal·lacions juvenils estan aturades o mantenen una activitat residual.

 

Suspensió d’un any

La carta planteja que s’acordi formalment la suspensió temporal de les inspeccions bianuals i s’estableixi una moratòria que s’allargui durant tot aquest any. La proposta és que el ritme habitual d’inspeccions es reprengui a partir de l’any vinent, quan sigui plenament possible recuperar l’activitat de les instal·lacions juvenils.

 

L’Acellec argumenta que la majoria de controls i revisions que es realitzen en el marc d’aquestes inspeccions tenen a veure amb instal·lacions, dispositius i mesures que queden aturades quan l’equipament no té activitat. Per tant, s’argumenta que les pèrdues del sector augmentaran si s’ha de fer front a les mesures i indicacions que es formulin en el marc d’aquestes inspeccions.

 

Un contrasentit

El programa està enfocat a empreses d’entre 5 i 249 treballadors, amb tres o més anys de vida i amb el centre de decisió o matriu a Catalunya

L’aturada de l’activitat, les pèrdues econòmiques i la profunda crisi que afronta el sector és el resultat de les mesures de restricció per fer front a la situació de pandèmia. L’Acellec no entendria que la mateixa administració que insta a l’aturada de l’activitat penalitzés les instal·lacions per no complir determinades mesures que només es justifiquen en la mesura que hi ha activitat i estan en funcionament. L’Acellec reitera el fort compromís amb la seguretat, la prevenció i la qualitat dels serveis que gestionen les empreses associades, els principals destinataris dels quals són els infants, els joves i les famílies. La petició que es formula ve només motivada per la voluntat de garantir un futur viable i sostenible per als serveis que ofereixen al conjunt del país i que són en l’origen de l’activitat.

 

Sector castigat

L’Acellec, juntament amb l’ACCAC i la Confederació, va fer públic el passat desembre un estudi del sector de colònies a Catalunya que xifrava les pèrdues provocades per la pandèmia de Covid19 en més de 50 milions d’euros. Les tres organitzacions patronals continuen demanant a les administracions l’aprovació urgent d’un paquet de mesures per compensar aquestes pèrdues, amb previsió d’ampliar-lo els propers mesos en cas que les cases de colònies no puguin tornar a obrir a la primavera. Concretament, es plantejava una injecció d’entre 50 i 80 milions d’euros per compensar les pèrdues generades pel tancament i les restriccions imposades durant la crisi sanitària.