23/03/2021
El president de l’Acellec, Pere Mulero, ha estat present a la trobada de PIMEC amb el grup parlamentari Socialistes-Units Per Avançar en què s’ha demanat al Govern espanyol que inclogui les activitats afectades que han quedat excloses dels ajuts pel covid-19. Les empreses del sector del lleure educatiu també han quedat excloses d’aquesta convocatòria. PIMEC reclama que es trobi la manera de donar suport financer al màxim nombre de petites i mitjanes empreses del país a través del Reial Decret 5/2021.
PIMEC calcula que fins a 45 Codis Nacionals d’Activitats Econòmiques (CNAE) han quedat fora de l’abast dels ajuts, però també, activitats de la cadena de valor de les que sí que hi apareixen deixant a milers d’empreses sense accés als ajuts. Els membres de la patronal d’àmbits diversos com el turisme, el comerç i el lleure educatiu, entre d’altres, s’han reunit aquest matí al Parlament de Catalunya amb el líder del PSC, Salvador Illa, amb la voluntat que traslladi personalment a la ministra d’Economia, Nadia Calviño, la necessitat de salvar tots aquells sectors empresarials afectats per la pandèmia sense excloure ningú.
Ampliar els ajuts a més empreses
En el marc de la reunió s’ha apuntat que “la llista tancada de les activitats que poden accedir als ajuts és massa curta i s’ha destacat la necessitat d’apostar pel concepte de la cadena de valor, tot permetent que aquelles empreses que són subministradores també hi quedin incloses”. Segons l’anàlisi de la patronal PIMEC, més de 50 Codis Nacionals d’Activitats Econòmiques (CNAE) han quedat fora de l’abast dels ajuts, malgrat tractar-se de sectors afectats econòmicament per la pandèmia, com certs àmbits del comerç, la formació, la perruqueria i estètica o el lleure educatiu, entre d’altres. Però aquesta classificació tampoc respon a la realitat de les pèrdues de moltes activitats vinculades directament o indirecta a aquelles activitats amb major afectació.
En aquest sentit, dies enrere l’Acellec s’adheria al clam de les patronals de lleure educatiu estatal que van denunciar que el Govern espanyol manté el sector sense ajuts. Les associacions d’empreses de serveis extraescolars en centres educatius d’Andalusia (AESE), Aragó (AESECEAR), Cantàbria (AESPECAN), Castella Lleó (ASAECYL), País València (AVECOE) i la Federació Estatal d’Organitzacions Empresarials d’Oci Educatiu i Sociocultural (FOESC) s’han unit per expressar el seu total desacord amb la publicació del Reial Decret-llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la situació de pandèmia.