notícies

Expliquem la professionalització del lleure al Síndic de Greuges

08/07/2014

L'Acellec ha demanat al Síndic de Greuges que tingui en compte el nostre sector empresarial cada cop que tracti qualsevol aspecte lligat al lleure educatiu. Aquesta qüestió, entre d'altres, es va tractar en el transcurs de l'entrevista que representants de l'Acellec van mantenir el 8 juliol amb la senyora Maria Jesús Larios, adjunta al Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants. Aquest organisme de defensa de les persones va publicar el juny passat un Informe sobre el dret al lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars, que repassa l'estat del sector i en diagnostica les mancances i necessitats des de l'òptica dels seus usuaris. El document, però, pràcticament en cap moment no es refereix al paper essencial que hi juga el sector empresarial, de manera que presenta una perspectiva parcial i incompleta del nostre àmbit d'activitat.

Maria Jesús Larios va demanar disculpes a l'Acellec per no haver inclòs la nostra organització en la llista d'entitats que van constituir la comissió de treball a partir de la qual es va elaborar l'informe. Va reconèixer la necessitat de tenir en compte la perspectiva i l'ampli coneixement del sector que tenen les organitzacions empresarials, que al cap i la fi són les principals prestadores de serveis de lleure educatiu. Larios es va comprometre a integrar l'Acellec en qualsevol altre grup de treball que s'organitzi en el futur per tractar aquestes qüestions.

Oriol Carbonell, vicepresident del sector educatiu de l'Acellec, i Pep Montes, gerent de l'organització, van descriure amb detall la realitat del sector i van explicar a Larios el pes relatiu que tenen cadascun dels agents que hi intervenen. Així mateix, li van exposar els criteris de professionalització i qualitat que presideixen totes les activitats del sector, que es compaginen i complementen amb el valors tradicionals del lleure educatiu, dels qual en som impulsors destacats.

És en aquest context que els representants de l'Acellec van explicar les diverses iniciatives que l'organització té actualment en marxa per promoure el sector, entre les quals el projecte Colònies i Educació, per a la promoció de les colònies escolars, i la llarga i intensa campanya reivindicativa per tal que es reconeixi el caràcter educatiu dels serveis que es presten en el marc escolar. Es va demanar, així mateix, que no es perdi de vista el paper important que juguen els equipaments públics del món sociocultural (centres cívics, cases de cultura, casals de joves, etc.) en la promoció d'espais d'oci amb contingut educatiu i cultural.

Finalment, Carbonell va explicar de forma detallada la situació del sector empresarial que gestiona els projectes educatius dels menjadors escolars. Va remarcar el despropòsit que suposa la congelació del preu màxim de menjador escolar des de fa sis anys sense que l'administració especifiqui en cap cas quins serveis ni quin nivell de qualitat van associats a aquest preu. El vicepresident de l'Acellec va voler deixar clar que el sector entén i pateix els efectes de la crisi, però que la solució en cap cas no hauria de passar per carregar en les empreses educatives els costos d'una situació de la que no en són responsables. És en aquest sentit que Carbonell va explicitar les diverses propostes de millora d'aquesta situació que l'Acellec ha plantejat reiteradament al Departament d'Ensenyament de la Generalitat i que fins al moment no han estat ateses. Carbonell va fer saber a Maria Jesús Larios, d'altra banda, que la resolució de preu màxim de menjador escolar del curs 2013-2014 va motivar un recurs contenciós de l'Acellec, per reclamanar-ne l'actualització i la flexibilització.

La reunió va servir, en termes generals, per ampliar la informació que té la institució del Síndic de Greuges del sector del lleure educatiu i sociocultural i per remarcar el paper central que hi juga l'Acellec. S'ha encetat d'aquesta manera un espai de relació al qual donarem continuïtat, informant de forma estable aquest organisme de la situació del sector i de les inciatives que emprenem per defensar-lo i promoure'l.

En aquest enllaç podreu trobar l'informe publicat pel Síndic de Greuges.