notícies

L’Acellec dona suport a la campanya ‘On és l’antropologia?’

17/11/2021

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura dona a conèixer la iniciativa de l’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia (ACPA) que vol fer visible i difondre aquesta disciplina com a perfil professional vàlid en nombrosos àmbits en els quals actualment és poc present.

La campanya va començar la setmana passada amb un acte de presentació en el marc de la Setmana de l’Antropologia, que es va celebrar a la seu de la CGT de Barcelona i que va aplegar una trentena de persones. La iniciativa vol aconseguir una incidència real en una qüestió especialment rellevant, com ara les ofertes laborals susceptibles de ser assumides per antropòlegs i antropòlogues, però que no contemplin aquest perfilen la convocatòria. Quan es detecti aquesta circumstància, força habitual, l’ACPA farà pedagogia de cara a les institucions contractants. L’Acellec considera que el lleure i l’educació és un dels sectors en què els antropòlegs poden trobar una sortida professional i destaca que diversos formadors de l’Escola Efa són antropòlegs.

 

Convençuts de la rellevància de l’antropologia

En l’acte de presentació de la campanya, Mamen Salcedo, membre de la junta de l’ACPA, va explicar que es planteja “des del convenciment de la rellevància de la disciplina” i havent constatat que “les rutes de professionalització per als antropòlegs sovint no es coneixen ni als campus universitaris”. També va remarcar que aquestes rutes no passen només per la investigació. Seguidament, Guillermo Soler, també membre de la junta de l’ACPA, va presentar dades extretes de diverses fonts per tal de mirar de respondre a la pregunta de quines feines desenvolupen actualment els antropòlegs/es. Per exemple, segons l’Enquesta d’Inserció Laboral de Graduats i graduades 2020 de l’Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, un 81,8% dels que van finalitzar els estudis tres anys enrere estan ocupats, però només el 21,9% d’aquests fan feines específiques de la titulació.