notícies

Parlem amb el Conseller d'Educació sobre inclusivitat i qualitat en els serveis de menjador, colònies i extraescolars

01/12/2021

Representants de l'Acellec es reuneixen amb el Conseller d'Educació, Josep González Cambray, per demanar-li millores en l'atenció a alumnes amb necessitats educatives especials als menjadors escolars, la represa dels projectes de promoció de les colònies escolars i un marc integrador per a les activitats extraescolars. Es va acordar treballar en aquests tres camps de manera immediata.

La reunió va tenir lloc el dimarts, 30 de novembre, i la representació de l'Acellec la van encapçalar els vicepresidents Oriol Carbonell i Albert Codinas, acompanyats pel gerent de l'entitat, Pep Montes. També hi va ser present la Directora General d'Atenció a la Familia i Comunitat Educativa, Raquel Garcia. Durant la reunió es va demanar aclariments al Departament d'Educació sobre el sistema d'atenció als alumnes amb necessitats educatives especials durant el temps de migdia, que presenta, segons l'Acellec, mancances rellevants. Es va acordar que en breu es recollirà informació sobre el funcionament del sistema i es convocarà una trobada de caràcter tècnic per dialogar sobre posibilitats de millora. L'Acellec considera que no es destinen monitors en un nombre suficient per atendre aquest servei malgrat l'increment pressupostari que hi ha dedicat el Govern en l'actual curs escolar. En qualsevol cas, les dues parts s'han emplaçat a dialogar amb detall sobre la qüestió per identificar les raons del desacord i trobar conjuntament possibles solucions. 

En un altre sentit, es preveu que durant els propers mesos es reprendrà l'actualització de la regulació del servei de menjador escolar, interrompuda per la pandèmia. El procés legislatiu per aquesta actualització propiciarà noves trobades i diàleg amb tots els agents implicats en el servei, entre els quals es trobarà, sense cap mena de dubte, l'Acellec. El conseller i els representants de l'entitat van intercanviar impressions en relació amb aquest projecte i es van convidar mutuament a mantenir un diàleg obert i fluïd per trobar els consensos necessaris.

En un altre sentit, el conseller González Cambray va assumir els compromisos del seu antecessor en el càrrec en relació amb les actuacions necessàries per promoure i consolidar el sistema de colònies escolars que, també en aquest cas, es van aturar a causa de la crisi sanitària. La creació d'un grup de treball tècnic entre el sector i el Departament, el finançament d'una recerca acadèmica per elaborar un informe o llibre blanc sobre les colònies escolars i la represa del premi interuniversitari per a treballs de grau sobre colònies escolars, tornen a estar, per tant, damunt de la taula. En poques setmanes es podran reprendre els treballs per activar novament aquests projectes, desenvolupats sempre de manera conjunta per les diferents associacions patronals que representen el sector.

Finalment, durant la reunió es va parlar també de la necessitat d'integrar les activitats extraescolars en el sistema educatiu, amb mesures per garantir-ne la coherència pedagògica i la qualitat, i amb suports econòmics per assegurar l'accés de les families en situació de vulnerabilitat als serveis. El Departament facilitarà a l'entitat informació detallada sobre els ajuts específics per a les families, tant en el curs actual com en els futures anualitats. 

Com a conclusió de la trobada, s'obren o es potencien els espais de diàleg existents en tots els àmbits tractats, per arribar a concrecions en les properes setmanes.