notícies

L’Acellec participa de la taula de treball del projecte de lleure educatiu ‘Tardes educatives’ a Barcelona

27/01/2022

Una quarantena d’empreses de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura programen activitats de lleure educatiu de qualitat a la capital catalana i ara quedaran recollides i reforçades a través del nou programa, que compta amb un pressupost de 23 milions d’euros per a 2022 i 2023.

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura forma part de la taula de treball que configurarà l’oferta de lleure educatiu Tardes educatives que promou l’Ajuntament de Barcelona. El consistori ha presentat els detalls d’una iniciativa que es reforça i compta amb un pressupost de 23 milions d’euros per als anys 2022 i 2023. Una quarantena d’empreses associades a l’Acellec programen activitats de lleure educatiu de qualitat, que s’emmarquen en una oferta global que es vol programar en horari de tarda durant el curs escolar, però fora de l’horari lectiu per assegurar als nens i nenes l’oportunitat de participar d’activitats extraescolars un mínim de dues tardes a la setmana.

 

Oferta àmplia

L’Ajuntament de Barcelona estructura i sistematitza una oferta pública d’activitats de suport educatiu, culturals, artístiques, esportives, científiques i d’idiomes en temps de lleure. La mesura vol reduir les desigualtats entre infants i adolescents, i en definitiva, avançar en els drets culturals de la ciutadania. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Sisena Tinència d’Alcaldia, Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, i amb una àmplia transversalitat a partir de la implicació directa de l’àrea de Drets Socials, d’Esports, del Pla de Barris, dels districtes, i també del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB).

 

Taula de treball

La taula de treball serà l’espai en què es consensuaran i treballaran les diferents actuacions que permetran desplegar la mesura. Entre les primeres tasques que haurà d’abordar es troba l’homologació de les activitats de les tardes – tal com ja es fa amb les activitats dels casals durant la campanya de vacances d’estiu – així com la creació d’un sistema de beques per a les famílies que les necessitin, i en la línia del sistema que ja existeix per a les activitats esportives, amb la idea que les situacions econòmiques no siguin en cap cas un impediment per a cap família per accedir a cap activitat. L’Ajuntament calcula que la població potencialment beneficiària d’aquest sistema de beques estaria al voltant dels 24.000 infants i joves d’entre 3 i 16 anys que viuen en famílies amb vulnerabilitat social elevada. L’Acellec formarà part d’un grup en què hi haurà associacions de famílies d’alumnat, entitats socials, educatives, culturals, esportives, membres dels diferents consells sectorials, així com persones expertes i responsables tècnics transversals de l’administració.

 

Reduir desigualtats

La iniciativa parteix de la idea que les activitats a les tardes després de l’escola són un factor clau de l’èxit educatiu. Són hores amb un gran potencial, perquè els aprenentatges en temps de lleure impacten de forma positiva en el desenvolupament d’infants i joves. Però no tota la població pot aprofitar de la mateixa manera aquestes hores de la tarda després de les classes. De fet, les dades mostren desigualtats i algunes barreres d’accés que l’Ajuntament vol reduir i fins i tot eliminar. Es constata que al tres districtes de la ciutat amb la renda més baixa (Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó), l’oferta d’activitats extraescolars als instituts públics, la pràctica esportiva extraescolar i la participació en caus i esplais està per sota de la mitjana de la ciutat. Per altra banda, les dades mostren que l’accés i la tria d’activitats extraescolars està condicionada principalment pel perfil sociocultural de les famílies, de manera que nivells d’estudis baixos, ingressos econòmics baixos o la procedència migratòria són factors associats a menys pràctica d’activitats extraescolars. Per altra banda, entre aquelles famílies que si que porten la mainada a activitats extraescolars tot i tenir aquests perfils, la majoria ho fan a activitats de tipus esportiu. És poc habitual en aquests casos escollir activitats artístiques, a les quals hi opten generalment famílies amb estudis superiors.

 

Actualment, menys de la meitat dels infants i adolescents de la ciutat fa alguna activitat extraescolar no esportiva (el 48%). Per altra banda, 7 de cada 10 infants i adolescents fan esport extraescolar a la ciutat. Entre les noies, el 72% fan esport, mentre que entre els nois, són el 81% els que fan esport, segons l’Enquesta d’hàbits esportius de la població en edat escolar de Barcelona 2018.