notícies

Les restriccions a les visites guiades en grup a Barcelona no afecten els escolars gràcies a unes al·legacions de l'Acellec

02/01/2023

L'Ajuntament de Barcelona ha estimat parcialment algunes de les al·legacions presentades contra la restricció als grups guiats al districte de Ciutat Vella, entre les quals les que va formular l'Acellec per protegir l'activitat de les empreses educatives amb grups escolars. Les restriccions s'han aprovat, però exclouen aquells grups formats per persones estudiants i docents amb activitat educativa curricular.

Els darrers dies de l'any l'Ajuntament de Barcelona va comunicar a l'Acellec que havia estimat parcialment les seves al·legacions, i que les restriccions als grups guiats amb finalitzats turístiques al districte de Ciutat Vella no afecten els grups escolars que realitzen activitats educatives de contingut curricular.  Aquestes restriccions es van publicar el juny de 2022 a través d'un decret d'alcaldia i, entre d'altres mesures, limitaven els grups a un màxim de vint persones, no permetien que es fessin aturades en punts d'interès i prohibia l'ús de megàfons per desenvolupar l'activitat.

Aquestes restriccions afectaven potencialment l'activitat d'empreses del sector dels serveis educatius que realitzen vistes guiades pel centre de la ciutat, amb continguts històrics i artístics, per a escolars organizats en grups classe. Les limitacions feien inviable la realització d'aquest tipus de servei, de manera que l'Acellec va presentar al·legacions a aquesa nova norma. El decret va rebre fins a 18 escrits d'al·legacions, presentats tots per organitzacions vinculades a l'activitat turística, excepte en el cas de l'Acellec. La patronal del lleure educatiu i sociocultural va demanar que les restriccions excloguessin explicitament els grups escolars perquè el nombre d'alumnes de les classes són sempre de més de vint persones i perquè l'ús de radioguies amb infants de poca edat és molt problemàtic. 

En una resolució del 23 de novembre de 2022, l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat finalment les restriccions, però ha estimat les al·legacions de l'Acellec, de manera que només afecten els grups de persones "no vinculades entre elles per una relació estudiantil o docent o que no estiguin realitzant una activitat educativa de caràcter curricular." 

Podeu consultar la notificació a l'Acellec i la resolució amb les al·legacions en aquest enllaç.

L'Acellec ha aconseguit, per tant, protegir l'activitat de les empreses educatives que treballen amb grups escolars en temps lectiu.