notícies

L’Acellec denuncia que el volum de beques de menjador escolar pendent de pagament des del curs passat és de quatre milions d’euros

08/10/2024

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura assegura que el 100% de les empreses associades tenen dificultats per cobrar els ajuts del menjador escolar de les diferents administracions, fet que compromet la seva viabilitat econòmica

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) denuncia que el volum de beques de menjador escolar pendent de pagament per part de les diferents administracions del país a les empreses associades corresponent al curs passat i al primer trimestre de l’actual és de quatre milions d’euros. L’Acellec posa de manifest un retard i unes dificultats de cobrament dels ajuts que afecten el conjunt de les empreses associades que presten aquest servei i que comprometen la seva viabilitat econòmica. El 89% de les empreses associades a l’Acellec continuen esperant cobrar els ajuts corresponents al curs 2023-2024. Les administracions més deutores són els consells comarcals (42%), per davant del Consorci d’Educació de Barcelona (26%) i dels ajuntaments (23%).

 

Es tracta d’una situació que s’arrossega des de fa temps, està enquistada i que situa en més de tres mesos el retard mitjà de pagament dels ajuts, tot i que hi ha retards acumulats superiors als dotze mesos. La morositat de les administracions obliguen les empreses a contractar productes financers extraordinaris de manera permanent havent d’assumir els costos que se’n deriven sense rebre cap compensació. La realitat és que les petites i mitjanes empreses financen durant mesos i mesos les beques de menjador escolar. Així ho indiquen les dades del sondeig que l’Acellec ha realitzat per tercer any consecutiu entre les seves empreses associades per dimensionar una situació preocupant i que continua sense resoldre’s. La problemàtica segurament és major que la que reflecteixen aquestes dades ja que hi ha empreses del sector que no estan associades i que pateixen retards semblants. El sondeig també recull el malestar de les empreses quan truquen a les administracions per saber les previsions de pagament en què en la majoria dels casos reben respostes que es consideren poc adequades. L’embús principal dels pagaments es produeix en el moment en què el darrer trimestre de curs no es liquida, tal com seria desitjable, abans de les vacances escolars. L’estiu es converteix en una barrera burocràtica i els retards passen de ser de tres a set o vuit mesos, com a mínim.

 

Sistema de justificació

Un dels altres aspectes que no milloren en l’àmbit de la gestió dels ajuts fa referència a la justificació de les subvencions. L’Acellec posa de manifest que cada administració utilitza un sistema de gestió i unes formes de justificació diferents. Hi ha casos en què, fins i tot, s’han de generar factures per a cada infant que rep el servei. En aquest context, la tramitació encara és més complexa, lenta i difícil.