19/02/2025
L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura ha reunit més de 200 persones a l’Ateneu Barcelonès amb una àmplia representació del sector. La trobada posa les bases per a la creació de la Taula Professional del Lleure Educatiu i Sociocultural que obri la porta a una interlocució directa i àgil de la patronal amb la Generalitat
L’Ateneu Barcelonès ha estat l’escenari aquest matí del primer Fòrum Econòmic i Social de l’Acellec que neix amb voluntat de continuïtat, amb la intenció d’ajudar a fer més visible el lleure educatiu i la cultura de proximitat al conjunt del país i amb el compromís per part de la Generalitat d’establir un espai d’interlocució fluid. La trobada ha reunit, per primera vegada, més de 200 persones representants dels diferents agents del sector entre els quals empreses, patronals, entitats, sindicats, docents i administració. La presidenta de l’Acellec, Àngels Roca, ha assegurat que “avui fem un pas molt important i inèdit per treballar conjuntament, donar visibilitat al nostre sector i demanar l’acompanyament de les administracions per potenciar el lleure educatiu i la cultura de proximitat, créixer i avançar en la nostra professionalització”.
Mesures concretes
El primer Fòrum Econòmic i Social de l’Acellec ha plantejat quatre mesures concretes en què es començarà a treballar immediatament i en què destaca la creació de la Taula Professional del Lleure Educatiu i Sociocultural, els reconeixements per valorar valor bones pràctiques del sector per part de professionals, empreses i entitats, l’impuls professional a partir de grups de treball concrets i, finalment, la posada en marxa d’un observatori que ajudarà a dimensionar totes les empreses i activitats del sector, que ara mateix té una facturació conjunta superior als 150 milions d’euros anuals i mobilitza més de 10.000 professionals. En el marc de la trobada, s’ha aconseguit el compromís del Govern de la Generalitat de començar a treballar per donar forma a la Taula Professional del Lleure Educatiu i Sociocultural per tenir una interlocució conjunta i un espai propi de treball. S’hi han compromès els departaments d’Empresa, Educació, Drets Socials i Inclusió i Cultura, àmbits d’actuació de les pimes del lleure educatiu. Han intervingut al fòrum Joan Romero, director executiu d’Acció, Josefa Beltrán, secretaria de Millora Educativa del Departament d’Educació, Teresa Llorens, secretària d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials i Inclusió, Teresa Llorens, i Xavier Fina, director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura. La cloenda ha anat a càrrec de la consellera d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Alícia Romero, que ha recollit la proposta de l’Acellec, ha subratllat la necessitat “d’estructurar el sector, ajudar-lo i treballar conjuntament els reptes que també ens fem nostres com a Govern” i ha remarcat “la importància del lleure educatiu i sociocultural en l’economia del país en un servei que es presta amb professionalitat i qualitat”.
Suport transversal
La jornada ha comptat amb la participació i la complicitat de diferents agents del sector entre els quals les patronals Pimec, Cecot, FOESC, Conpymes i la Confederació, els sindicats CCOO i USOC i l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya. També ha intervingut el catedràtic d’economia de la UPF i president de l’Observatori de la PIME, Oriol Amat, que ha fet una radiografia de les petites i mitjanes empreses de Catalunya i de les característiques bàsiques que ajuden al seu èxit.