notícies

Xavier Marcet: guanyar diners és una cosa i fer empresa n'és una altra

18/04/2019

L'Acellec continua acompanyant el sector del lleure, l'educació i la cultura en el seu esforç per consolidar un model d'empresa diferenciat, de contingut social, que contempla el seus equips humans com una comunitat, i fortament compromesa amb el seu entorn. En aquesta ocasió ha convidat el consultor en estratègia i innovació empresarial, Xavier Marcet, a pronunciar una conferència el proper 22 de maig, a partir de les 12,30h, al Centre Cívic Urgell de Barcelona. Amb el títol La gestió de les empreses a l'era de la intel·ligència artificial, Marcet proposarà fórmules concretes per tal que les empreses educatives i culturals consolidin un paper determinant en els nous entorns empresarials, primant l'atenció als ciutadans i la innovació.

La conferència tindrà lloc just després de l'Assemblea General anual de l'Acellec, consolidant una pràctica que ja és habitual per a la patronal del lleure educatiu i sociocultural: obrir els seus espais de debat intern per contribuir a consolidar el sector, més enllà dels seus associats. Aquesta manera de procedir forma part de la filosofia de l'entitat, que concep la tasca patronal més com una fórmula de cooperació i desenvolupament compartit que no pas com un club de defensa d'interessos corporatius. La conferència de Marcet serà, per tant, una nova oportunitat per a la trobada i relació entre els diferents agents del sector, que seran convidats a assistir a la xerrada. L'Acellec voldria que la seva activitat generés espais de diàleg per a la societat civil, entesa de la manera més amplia possible: administració, empreses, associacions, entitats professionals, agents socials i usuaris dels serveis del sector. 

Seguint aquesta mateixa linia, l'any passat l'Acellec va organitzar una xerrada de l'expert en transformació digital, Genís Roca, que es va convertir, al Palau Macaya, en una excel·lent oportuntiat per compartir coneixement i reptes de futur. A través d'aquest enllaç podeu accedir a la conferència íntegra de Roca. Enguany l'Acellec repetirà l'experiència en el centre cívic Urgell, el més gros de Barcelona, al centre mateix de la ciutat, amb el consultor especialitzat en estratègia per a empreses, administracions i universitats, Xavier Marcet.

Marcet presideix Lead to Change, una consultoria de prestigi amb seu a Barcelona, Madrid, Boston i Santiago de Xile, és cofundador de 8 Wires, una start up dedicada a establir ponts entre el Big Data i el management de les organitzacions, i és també membre de l'equip fundacional de Worldcoo, una altra start up d'economia social. En la seva trajectòria s'acumulen la participació en els consells d'administració de diverses empreses, el treball com a CEO en altres organitzacions, responsabilitats a la Universitat Politècnica de Catalunya i la direcció general de Localret.

Publica articles d'opinió en diversos mitjans, entre els quals el diari La Vanguardia, i és col·laborador de l'espai a la xarxa Sintetia. Ha publicat llibres com Cosas que aprendemos después, Innovación pública o Esquivar la mediocridad, i manté viu i actualitzat un bloc sobre innovació, estratègia i emprenedoria (www.xaviermarcet.com).

Empreses genuïnes

En un dels seus darrers articles publicats a La Vanguardia, el 23 de març passat, titulat Empreses genuïnes, Marcet diu, literalment, que "guanyar diners és una cosa i fer empresa n'és una altra. Tot és respectable, però no és el mateix. Fer empresa és construir una comunitat amb sentit que necessita indefectiblement donar beneficis per subsistir però que va més enllà d'un compte de resultats. Sens dubte, hi ha molts exemples d'emprenedors que van començar fent només negocis i han acabat consolidant empreses genuïnes. Com a societat hauríem d'admirar molt més els que fan empresa que els fan només diners. La diferència entre una empresa genuïna i una estructura de negoci és el valor que s'atorga a les persones. En una, les persones són la base dels projectes futurs; en l'altra, les persones són un cost. Totes han de presentar resultats positius per subsistir, però la manera d'encarar el futur no té res a veure. L'empresa genuïna busca la perdurabilitat de la comunitat mantenint una competitivitat de llarg recorregut que té com a fil conductor les persones. En canvi, les estructures de negoci són sempre conjunturals. Duren el que dura el negoci. De tot se'n diu empresa, però no tenen res a veure."

No hi ha dubte que l'Acellec promou el model d'empresa que Marcet anomena genuïnes. 

La conferència de Xavier Marcet serà d'accés lliure i gratuïta, però cal formalitzar una inscripció prèvia per gestionar l'aforament. Ho podeu fer aquí.